Jak moc nebo jak málo se dnešní pečivo ze supermarketu podobá poctivému pecnu chleba z dob našich babiček? Režisérka Maggie Beidelman zjistila, že všude je sice chleba o dvou kůrkách – ale tím, co je mezi nimi, už si tak jistí být nemůžeme. Přečtěte si, co o svém hledání dokonalého chleba říká.

Když je vám po pečivu špatně, bolí vás hlava, máte nadmuté břicho a celkově si připadáte jako v kocovině, možná trpíte intolerancí na lepek – anebo, co je horší, přímo celiakií. Přesně takové potíže na sobě pozorovala Maggie Beidelman, a ač se u ní horší diagnóza neprojevila, rozhodla se zjistit, proč jí najednou konzumace chleba přináší různé nepříjemné chvilky. Zjistila, že koupit si opravdu dobrý bochník chleba, vyžaduje detektivní pátrání a/nebo naditou peněženku. Co asi ale počít, když je pro nás pečivo stojící řádově stokoruny, nedostupné?

Film Problém s chlebem ukazuje, že dnešní chléb už není jen obilí, voda a kvásek. Dozvíte se, proč si z obilných zrn bereme tu nejméně hodnotnou část a proč potom musíme „obohacovat“ pečivo o další látky, ze kterých je nám potom špatně. Především se ale dozvíte, jak nenaletět výrobcům, kteří marketingové triky zkoušejí i na základní potravinu našeho jídelníčku.

 

 

Soutěžní sekce LSFF 2015
Maggie Beidelman (USA): režisérka soutěžního filmu LSFF 2015 „Problém s chlebem“

 

Váš film popisuje vaši lehce marnou osobní cestu za nalezením „dokonalého“ pečiva, po kterém nebudete mít zdravotní problémy. Podařilo se vám to?

Během přípravy a natáčení filmu jsem vyzkoušela nejrůznější druhy pečiva, a zjistila jsem, že nejlepší zkušenost mám s celozrnným pečivem, které dlouho fermentovalo. I tak mi po něm ale nebylo úplně dobře, navíc takové pečivo je drahé a špatně se shání, takže dnes je pro mě nejjednodušší pečivo prostě nejíst vůbec. „Dokonalé“ pečivo možná někde existuje, jenže dokud se nenaučíme vyrábět vysoce kvalitní pečivo s dlouhou dobou kvašení, které bude navíc cenově přijatelné, spousta lidí s intolerancí na lepek bude raději jíst bezlepkové pečivo.

 

Myslíte si, že způsob mletí obilných zrn skutečně výrazně ovlivňuje lidské zdraví?

Osobně se domnívám, že nás moderní způsob zpracovávání obilí – jakkoliv je efektivnější – ochuzuje o určité živiny, které jsou pro zdravou stravu nezbytné. Dříve se zrno semlelo celé, takže v mouce byly všechny jeho součásti pohromadě. Dnešní mlýny postupují tak, že semelou každou část zrna odděleně a potom vše smíchají dohromady, ovšem bez klíčku, který je přitom nevýživnější část zrna. Mouka potom neobsahuje to, co je na zrnu nejlepší.

Čili ano, domnívám se zdravotnické organizace i vlády států by měly zařídit, aby i průměrný spotřebitel pochopil, z čeho se daná potravina vyrábí. Dnes si můžete na obal potravin napsat třeba slovo „přírodní“ a může to znamenat úplně cokoli. To ale není fér. Spotřebitelé by měli přesně vědět, co jedí, a označování potravin by nemělo být zavádějící.

 

Ve filmu vidíme farmáře, kteří cíleně pěstují starší odrůdy pšenice a vyrábějí z nich „prémiový“ chléb. Jde o pár jednotlivců snažících se nabídnout alternativu průmyslového zemědělství, nebo o rozvíjející se byznys reagující na zvýšenou poptávku po takových produktech?

I na farmě, kde jsme točili, pěstovali především obvyklou červenou pšenici. Těžko najdete pěstitele, který by vsadil na nějakou tradiční starou odrůdu, protože lze u nich těžko předpokládat, jaký budou mít výnos a navíc jsou náchylnější k různým onemocněním. Netuším, zda se od dokončení našeho filmu poptávka po starších odrůdách a výrobcích z nich zvýšila, ale domnívám se, že je velmi nepravděpodobné, že by se najednou pěstitelé na tyto odrůdy vrhli, protože kvůli této nepředvídatelnosti je všechno okolo nich mnohem dražší.

 

Zkusila jste si upéct vlastní chléb z kvásku? A povedl se?

Ano, strávila jsem v kuchyni mnoho frustrujících hodin a dnů, kdy jsem se pokoušela upéct si chleba z kvásku, který jsem si sama založila. Není to vůbec jednoduché. Nakonec se mi pár pěkných bochníků upéct povedlo a moc mi ten chléb chutnal, ale popravdě řečeno, dělat něco takového pravidelně bych nestíhala. Ale rozhodně to vyzkoušejte, protože hnětení a zpracovávání těsta člověku přináší těžko popsatelný příjemný pocit. A zakousnout se do krajíce vlastnoručně upečeného chleba, to je opravdu paráda!

.

Comments are closed.