Farmář z Brooklynu

Film Farmář z Brooklynu sleduje překážky, kterým čelí organizace Brooklynský statek, což je skupina velkoměstských zemědělců, kteří se snaží provozovat ekonomicky funkční farmu v New Yorku. Když skupina expanduje na další střechu, střetává se s realitou spojenou s fungováním největší střešní farmy na světě v jednom z největších světových velkoměst.

Číst dále

Duchové v našem stroji

Ve stínech našeho vysoce mechanizovaného světa se skrývají zvířata. Duchové v našem stroji je dokument, který představuje život jednotlivých zvířat uvnitř stroje našeho moderního světa a jejich záchranu. Srdcem a objektivem filmařky Jo-Anne McArthur se seznámíme s jednotlivými zvířaty.

Číst dále

Neztrácejme půdu pod nohama

Půda je slovo mnohoznačné. Úrodná či neúrodná zem, zastavěná, zničená, ale také rodná zem, rodná hrouda, tedy místo, kde se člověk narodil a kterou, stále ještě ve velké míře, neopouští. Ale většinou se o půdu ani nestará, protože během posledních století se to stalo zbytečností…

Číst dále

Náš zvěřinec: A ta kráva mléko dává

Odkud se vzalo mléko v krabici a jak je možné, že krávy dojí robot? Moderátorka Eva Radilová se spolu s dětmi vypraví na dobrodružnou cestu za poznáním, vyzkouší si podojit krávu, navštíví Českou zemědělskou univerzitu a s docentem Radko Rajmonem rozloží model krávy, vyrazí do Pacova za dojícími roboty a 270 kusy pojmenovaných dojnic…

Číst dále

Řeky Otakara Štěrby

Osmdesátiletý český vědec Otakar Štěrba, emeritní děkan Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, zasvětil celý svůj život zkoumání přírody prostřednictvím několika vědních oborů (hydrobiologie, systematická zoologie, zoogeografie, ochrana přírody). Tyto obory se staly širokou základnou pro ekologii, kterou se aktivně zabývá dodnes…

Číst dále

Cesty víry: Statek

Rodina Novákova využila možnosti zemědělských restitucí a pustila se do soukromého hospodaření ve velkém. Čím vším museli manželé, kteří mají devět dětí, za posledních 20 let projít? Vládu nad statkem předal otec jednomu ze synů. Lze ale v dnešní době předat potomkům hodnoty, které naši předci považovali za důležité?

Číst dále

Volynští

Dokument Jána Mančušky shrnuje historii a osudy Čechů, kteří se v druhé polovině 19. století v důsledku krize a nedostatku zemědělské půdy v českých zemích vystěhovali v několika vlnách na Ukrajinu do Volyňské gubernie, kde postupně založili téměř 200 vesnic.

Číst dále

Náš venkov: Květná zahrada

Na prastarém zdevastovaném statku v třísethlavé obci Květná nedaleko Poličky začal před devíti lety nenápadný stavební ruch. Bývalý kastelán hradu Sovinec, a také pracovník Ministerstva vnitra, Ferdinand Raditsch, zde začal spolu s partou mladých lidí, kteří právě opustili dětské domovy, budovat „Dům na půli cesty“…

Číst dále

Abalimi

Film Abalimi vypráví o ženách kmene Xhosa, které pěstují biozeleninu v tvrdých podmínkách černošských čtvrtích okolo Kapského města, čímž ve svých komunitách zažehnou revoluci mikrozemědělství. Je to příběh o tom, jak opětovné osvojení si základních zemědělských dovedností pomohlo těmto ženám dosáhnout individuální potravinové bezpečnosti a získat zpátky část svých lidských práv.

Číst dále

Rostoucí města

Rostoucí města je inspirující nový film o zemědělství ve městech v Americe. Sleduje zahradníky a obyčejné lidi, kteří postupně mění své okolí, využívají prázdné pozemky, zakládají úly a budují střešní farmy. Při sledování filmu zjišťujeme, že v městském zemědělství nejde jen o dobré jídlo.

Číst dále

Dehet

Film Dehet představuje úchvatné obrazy západní Kanady v zimě doprovázené hudbou výherců ceny Polaris 2013, Godspeed You! Black Emperor. Ve filmu spatříme panenskou přírodu, která je v ohrožení kvůli projektu Northern Gateway, velmi kontroverznímu projektu na převoz surové ropy z dehtových písků na asijské trhy.

Číst dále

A kde nakupujete Vy?

Supermarkety změnily přirozený chod vesnic. Nákupy si lidé odbývají v okresních městech a do místního koloniálu, pokud ještě nějaký zbyl, si chodí jen „pokecat u lahváče“. Jaká je proměna českého venkova vlivem supermarketové lobby?

Číst dále

Sůl, oliva, kámen

Rychlý pohyb turistů. Při teplotách kolem 40°C jsou řidiči nervózní. Masy těl na pláži. Hluk a odpadky. Chorvatsko – země turistů na vrcholu sezóny je připravená udělat cokoliv pro rychlý zisk… Jen o pár kilometrů dál najdete dokonalý ráj, místo, kde lidé sbírají sůl, trhají olivy a staví kamenné zdi.

Číst dále

Velbloudím trusem z chudoby

Tento film se odehrává na okraji Thárské pouště, uprostřed největšího trhu s velbloudy, a sleduje méně známou stránku nejnavštěvovanější a nejfotografovanější části světa. Ukazuje lidskou vynalézavost a udržitelné řešení, které využívají miliony lidí na světě při vaření jídla.

Číst dále

Modrooký chlapec

Chlapec s neobvyklou formou barvosleposti zahanbí své rodiče, když omylem zabije několik zvířat ve vsi. Rodiče proto hledají pro syna lékařskou pomoc. Když ale doktoři v nemocnici nepomůžou, vezmou ho k místnímu šamanovi.

Číst dále

Příběhy jídla a duše

Satovča je malá bulharská vesnice s 2021 obyvateli různého náboženského vyznání a z různých etnických skupin (ortodoxní Bulhaři, muslimští Turci, Pomaci, romští evangelíci). Lidi tu dělila minulost plná konfliktů, ale dnes k sobě našli cestu skrze jednoduché médium – jídlo.

Číst dále

Vigia

Dědeček mi vypráví příběh, který si vymyslel, a chce, abych podle něj natočil film. Kvůli znečištění, pesticidům a dalším toxickým látkám se jedna včela rozhodne odletět ze svého úlu a hledat pohodlnější místo k životu.

Číst dále

Náš druhý mozek v břiše

Kdo rozhoduje o mé náladě, kdo určuje moje chování? Moje vědomí nebo miliardy bakterií, které potají žijí v mých střevech? Co vlastně víme o svém žaludku, orgánu plném neuronů, který vědci teprve začínají zkoumat a který se chová, jak se mu zachce?

Číst dále

Semena času

Film Semena času sleduje zemědělského průkopníka Cary Fowlera na jeho cestě za záchranou erodující základny našich potravin v nové éře klimatických změn.

Číst dále

Semena svobody

Semena svobody sleduje příběh osiva od začátků v srdci tradičních, druhově bohatých zemědělských systémů po celém světě až po moment, kdy se stává mocnou komoditou, která slouží k vytváření monopolu v globálním potravinovém systému. Ve filmu uvidíte rozhovory s předními aktivisty a komentář čte herec Jeremy Irons.

Číst dále

Hlasy změny

Film Hlasy změny obsahuje přesvědčení, že krize může být urychlujícím faktorem změny a představuje cestu k novém modelu lidské existence: existence, která je spravedlivá, ekologicky snesitelná a naplňující, v níž se půda a lidé navzájem podporují ve vyrovnaném a udržitelném systému.

Číst dále

Pan Bú

Příběh Stevea Hooka, farmáře produkujícího mléko, jeho oblíbené krávy Idy a jeho neposlušného stáda krav. Ve snaze zachránit svou rodinnou farmu se Steve rozloučí s mlékárnami a supermarkety, které se snaží ušetřit na dodavatelích. Ale malá farma a dobré vztahy se stádem mohou znamenat velké emoční vypětí. Film se stal hitem na festivalu Sundance 2013.

Číst dále

Hon na kometu: Mise Rosetta

Film Hon na kometu: Mise Rosetta vypráví o jedné z dosud nejsložitějších vesmírných misí a zároveň první svého druhu v dějinách prozkoumávání vesmíru. Evropská mise bude obíhat kometu 67P a přistávací modul Philae bude na jejím povrchu provádět měření. Budou kometu sledovat na její cestě ke Slunci.

Číst dále

Krmit půdu nebo krmit krávu

Dokument o udržitelném zemědělství v Africe. Kde a jak se dá použít? Udržitelné zemědělství jako přístup nakládání s agro-ekosystémy pomáhá zlepšit a udržet produktivitu půdy, zvýšit zisk a bezpečnost potravin, a přitom zachovat a zlepšit základnu přírodních zdrojů a životní prostředí. Film se zaměřuje na situaci v Keni, Tanzánii a v Burkině Faso.

Číst dále

Bonobo – Spojovací článek

Spojka Bonobo je dokument, který nás zavede na emocionální cestu za jedním z našich nejbližštích příbuzných, šimpanzem bonobo. Filmový komentář čte americká herečka a ekologická aktivistka Ashley Judd. Film zkoumá vzájemné vztahy šimpanzů bonobo, jak fungují jejich společenské systémy a proč jsou nepostradatelní pro zdraví naší planety.

Číst dále

Uvař to na syrovo! Charleston

Uvař to na syrovo! je představením šéfkuchařů a tradičních výrobců potravin, pátrající po možnostech kuchyňské přípravy. Tematizuje inovaci na talíři, ale zároveň zkoumá environmentální, společenské a kulturní otázky. Film dokumentuje dění v Charlestonu, v Jižní Karolíně.

Číst dále

Žemlovka

V Minnesotě bývá těžké najít dobrý chleba, ale pekařství Rustica nám přirostlo k srdci. Přestože je tento díl spíš o výrobním postupu než o ingrediencích, potřebovali jsme prostě jen záminku, abychom mohli sledovat, jak pečou chleba, a vychutnali si ho. Takže vás čeká krátké video s receptem na žemlovku s máslovou dýní a jablky.

Číst dále

Příběh dvou střech

Farmy ve městech, obzvláště pak střešní farmy, se zdají být nejjednodušším způsobem, jak změnit naše potravinové systémy k lepšímu. Chtěli jsme se podívat, co nám v tomto ohledu mohou nabídnout dvě ikonická čínská města. Našli jsme rostoucí nové hnutí se dvěma charismatickými osobnostmi v popředí. Seznamte se s farmáři z Pekingu a Hongkongu.

Číst dále

Dobrá věc

Příběh turecké rodiny u Černého moře, která se po letech ve městě vrátí do rodné vesnice a vyrábí kozí jogurt a sýr.

Číst dále

Štětkoun

V údolí Kamberg v Jižní Africe byla narušena rovnováha v přírodě. Franco Esposito se snaží něco udělat s „problémovým“ štětkounem africkým.

Číst dále

Velice starý koncept

Víno se po tisíciletí vyrábí ze dvou surovin: hroznů a času. Ve vinařství Cecchin v Mendoze v Argentině se tento nápoj stále vyrábí na stejném statku. Tento film možná neuhrane nadšence do vína, ale nabízí uhrančivou perspektivu.

Číst dále

Med z Karsu

Východní Turecko je známé svým medem. Nektar pochází pouze z divokých horských květů a místní včely kavkazské nejsou nikdy přikrmovány cukrem pro zvýšení produkce. Bohužel tato včela i místní způsob života je ohrožen cizími druhy včel a komercionalizací. Podívejte se, co to znamená skutečně přírodní med.

Číst dále

Make Hummus Not War

Mohla by místní láska k hummusu být receptem na mír na Blízkém východě? Tuhle otázku si kladl režisér Trevor Graham, když se rozhodl natočit film Neválčete, dělejte hummus, dokument o konfliktu na Blízkém východě, jak ho ve večerních zprávách neuvidíte.

Číst dále

Potřebujeme všechny druhy?

Naši planetu obývá asi 14 milionů druhů. Zvířata, rostliny, houby a mikroorganismy. Během věků mnoho druhů vyhynulo. Do určité míry je to přirozený proces. Ale v současné době vyhyne každý den zhruba 130 druhů. Potřebujeme je všechny?

Číst dále

Je změna klimatu bezpečnostním rizikem?

Globální oteplování představuje hrozbu pro nás pro všechny – ale především pro ty, kdo žijí v chudobou stižených zemích. Počet lidí, kteří bojují o holé přežití, na celém světě roste. Klimatické změny zastavíme jedině společnými silami.

Číst dále

Jaký dopad na klima má vzdálenost dopravy potravin?

Každý den přiletí do Německa vzdušnou cestou víc než 140 tisíc tuny potravin: to není pro vyspělou průmyslovou zemi nic neobvyklého. Dovoz jídla z ciziny vytváří v průměru jedenáctkrát víc oxidu uhličitého než místní zemědělská produkce. Ale lokálně pěstované potraviny nejsou vždy ekologičtější.

Číst dále

Co mohou zemědělci dělat pro ochranu klimatu?

Dopad klimatických změn na mezinárodní produkci potravin bývá podceňován. Nové studie sledující vliv extrémního počasí na globální ceny potravin v roce 2030 předpovídají, že konečná cena kukuřice a dalších obilovin by mohla vzrůst až o 140 procent.

Číst dále

Jakou mají lesy ekonomickou hodnotu?

„Zelené plíce“ planety – téměř třetina pevninského povrchu Země je pokryta lesy. Mají obrovskou ekologickou hodnotu, protože chrání biodiverzitu a stabilizují klima. Ale jak změřit hodnotu lesů? Program OSN REDDplus k tomu nabízí příležitost.

Číst dále

Sriracha

Sriracha se stala skoro kultovní záležitostí, ale historii téhle pálivé omáčky většina jejích nadšených konzumentů nezná. Tento našlápnutý dokument věnovaný milovníkům Srirachy se vydává na cestu kolem světa, aby odhalil historii a osobu, která stojí za ikonickou „kohoutí omáčkou“.

Číst dále

Farma roku 2013

Záznam slavnostního večera vyhlášení výsledků 12. ročníku soutěže ASZ ČR o nejlepší farmu roku 2013. Hlavním cílem soutěže je ukázat široké zemědělské i nezemědělské veřejnosti, že sedlák může být nejen úspěšným podnikatelem a spokojeným člověkem, ale i hrdým a svobodným občanem, který pozitivně ovlivňuje svou obec a region.

Číst dále

Shauerovy sady

Video natočili pro Farmářské tržiště studenti Dokumentaristiky ČZU v Praze ve spolupráci s občanským sdružením Archetyp. Video je natočené o malém ovocnářství v českém středohoří – Shauerových sadech, které byly založeny v roce 2000 z vlastní školkařské produkce. Jejich ovoce a zelenina jsou ošetřovány pouze biologickými ochrannými prostředky.

Číst dále

Ovocné sady Tatobity

Shauerovi zahrady jsou malé ovocnářství v Českém středohoří, které bylo založeno v roce 2000 z vlastní školkařské produkce. K cestě bio je vedlo následující: žijí v blízkosti sadu, veškeré agrotechnické práce provádějí sami, chtějí, aby po nich zůstala nulová ekologická stopa, a chtějí nabídnout reziduálně nezatížené potraviny.

Číst dále

Květuščina zahrádka

Krátký studentský dokument byl natočen v rámci semináře dokumentaristiky vyučovaném na České zemědělské univerzitě v Praze. Květuščina zahrádka je rodinná farma, která se zabývá pěstováním bylinek a vyráběním čerstvých pest. Své produkty nabízí každý týden na farmářských trzích v Praze.

Číst dále

Jíst jablko

Pasák pase ovečky. Uvidí velký strom a posadí se do jeho stínu, aby si odpočal. Chce si ze stromu utrhnout jablko a sníst ho. Bude na to muset vynaložit určité úsilí.

Číst dále

Mona

Gary, inženýr robotiky, vytvořil domácího androida jménem Mona. Humanoidního robota si vezme domů, aby provedl pár testů. Jak bude reagovat Garyho žena Marie?

Číst dále

Kronika motýlího křídla

Příběh motýla s latinským názvem Danaus chrysippus. Film ukazuje detailní záběry z jeho životního cyklu i predátory, se kterými se během svého krátkého života setkává. Film obsahuje rozličné záběry od páření až po vylíhnutí dospělce. Film nadchne diváky ukázkami z různých stádií mnoha druhů motýlů.

Číst dále

Kruh

Tým univerzitních dokumentaristů řeší dilema vskutku pythagorovské: spojovat kruhy či nespojovat?

Číst dále