Fermentace

Fermentace je portrét Sandora Katze, vítěze ceny Craiga Claibornea za celoživotní práci za rok 2014. Sandor Katz je nadšený stoupenec a propagátor zpracování potravin kvašením. Je autorem knih Síla přírodní fermentace a Umění fermentace. V roce 1993 se Sandor přestěhoval z New Yorku na venkov do Cannon County ve státě Tennessee, kde předává své přebohaté […]

Číst dále

Děti Bangladéše

V jedné z nejchudších zemí světa potkáte mnoho dětí. Chodí do obchodů a nabízejí se, že ponesou nakoupené zboží. Postávají na tržištích, a pokud seženou práci, často dřou na stavbách. Chudým dětem v Bangladéši od roku 2007 pomáhá česká humanitární pracovnice Petra Nováková. Zajišťuje potravinovou či zdravotnickou pomoc školám.

Číst dále

Projekt pěstování potravin

Krátký dokument Projekt pěstování potravin mapuje činnost hnutí za místní potraviny a iniciativy pro komunitní pěstování potravin v Melbourne. Lidé se setkávají s cílem vytvořit na místní úrovni spravedlivý a udržitelný systém výroby a distribuce potravin.

Číst dále

Nedej se: Jídlo zdarma pro všechny

Parkoviště před supermarkety, fronty nakupujících, přeplněné nákupní vozíky. Běžný víkendový nákup jídla na týden. To všechno nejde sníst! Mnoho kvalitních potravin končí v popelnici. Pokud se nic nezmění, potravinový odpad se do roku 2020 zvýší o 40 procent…

Číst dále

Muž z jídelny

Jako nově najatý specialista na potraviny a výživu pro baltimorské veřejné školy rozjíždí Tony Geraci ambiciózní, mnohostranný plán jak dopřát studentům zdravé jídlo z místních zdrojů, naučit je přemýšlet o výživě a nabídnout jim studium a pracovní příležitosti ve světě potravin.

Číst dále

10 miliard: Co máte na talíři?

Do roku 2050 vzroste počet lidí na světě na deset miliard. Vášnivou debatu na téma potravní bezpečnosti rozvíří tato analýza široké škály globální výroby potravin a jejich distribuce – od umělého masa, přes hmyz, průmyslové zemědělství až po současnou vlnu vlastního pěstování.

Číst dále

Globální menu

Jaké globální menu konzumujeme každý den? Odkud pochází naše potraviny? Jak uvědomělí jsou spotřebitelé? Co se děje v Evropě? A co Maďarsko, v minulosti zemědělská velmoc?

Číst dále

Reakce drobných zemědělců na změnu klimatu.

Snímek vznikl pro evropskou kampaň za rozšiřování povědomí o klíčové roli drobného zemědělství pro boj s dopady klimatických změn. Film byl natáčen na Madagaskaru, v Íránu a Jižním Súdánu v roce 2011 s cílem lépe pochopit adaptační strategie, které si vytvořili drobní chovatelé dobytka, a poukázat na jejich příspěvek k potravinové bezpečnosti.

Číst dále

Kde jsou kopce zelenější

Caplongue je malá vesnice s 80 obyvateli na jihu Francie, kde byla v roce 2012 založena asociace Loco-Motivés. Jejím cílem je vyrábět a rozvážet místní potraviny. Série osobních portrétů představuje jeden rok v životě Isabelle, Jean-Marca a dalších, jak se snaží dosáhnout svého ideálu.

Číst dále