|   | 

Fermentace

Fermentace je portrét Sandora Katze, vítěze ceny Craiga Claibornea za celoživotní práci za rok 2014. Sandor Katz je nadšený stoupenec a propagátor zpracování potravin kvašením. Je autorem knih Síla přírodní fermentace a Umění fermentace. V roce 1993 se Sandor přestěhoval z New Yorku na venkov do Cannon County ve státě Tennessee, kde předává své přebohaté […]

Číst dále
 |   | 

Děti Bangladéše

V jedné z nejchudších zemí světa potkáte mnoho dětí. Chodí do obchodů a nabízejí se, že ponesou nakoupené zboží. Postávají na tržištích, a pokud seženou práci, často dřou na stavbách. Chudým dětem v Bangladéši od roku 2007 pomáhá česká humanitární pracovnice Petra Nováková. Zajišťuje potravinovou či zdravotnickou pomoc školám.

Číst dále
 |   | 

Projekt pěstování potravin

Krátký dokument Projekt pěstování potravin mapuje činnost hnutí za místní potraviny a iniciativy pro komunitní pěstování potravin v Melbourne. Lidé se setkávají s cílem vytvořit na místní úrovni spravedlivý a udržitelný systém výroby a distribuce potravin.

Číst dále
 |   | 

Nedej se: Jídlo zdarma pro všechny

Parkoviště před supermarkety, fronty nakupujících, přeplněné nákupní vozíky. Běžný víkendový nákup jídla na týden. To všechno nejde sníst! Mnoho kvalitních potravin končí v popelnici. Pokud se nic nezmění, potravinový odpad se do roku 2020 zvýší o 40 procent…

Číst dále
 |   | 

Muž z jídelny

Jako nově najatý specialista na potraviny a výživu pro baltimorské veřejné školy rozjíždí Tony Geraci ambiciózní, mnohostranný plán jak dopřát studentům zdravé jídlo z místních zdrojů, naučit je přemýšlet o výživě a nabídnout jim studium a pracovní příležitosti ve světě potravin.

Číst dále
 |   | 

10 miliard: Co máte na talíři?

Do roku 2050 vzroste počet lidí na světě na deset miliard. Vášnivou debatu na téma potravní bezpečnosti rozvíří tato analýza široké škály globální výroby potravin a jejich distribuce – od umělého masa, přes hmyz, průmyslové zemědělství až po současnou vlnu vlastního pěstování.

Číst dále
 |   | 

Globální menu

Jaké globální menu konzumujeme každý den? Odkud pochází naše potraviny? Jak uvědomělí jsou spotřebitelé? Co se děje v Evropě? A co Maďarsko, v minulosti zemědělská velmoc?

Číst dále
 |   | 

Reakce drobných zemědělců na změnu klimatu.

Snímek vznikl pro evropskou kampaň za rozšiřování povědomí o klíčové roli drobného zemědělství pro boj s dopady klimatických změn. Film byl natáčen na Madagaskaru, v Íránu a Jižním Súdánu v roce 2011 s cílem lépe pochopit adaptační strategie, které si vytvořili drobní chovatelé dobytka, a poukázat na jejich příspěvek k potravinové bezpečnosti.

Číst dále
 |   | 

Kde jsou kopce zelenější

Caplongue je malá vesnice s 80 obyvateli na jihu Francie, kde byla v roce 2012 založena asociace Loco-Motivés. Jejím cílem je vyrábět a rozvážet místní potraviny. Série osobních portrétů představuje jeden rok v životě Isabelle, Jean-Marca a dalších, jak se snaží dosáhnout svého ideálu.

Číst dále