Od pátku 16. do neděle 18.10. pokračuje LSFF v Národní technické knihovně a v okolním prostoru Kampusu Dejvice. Vstupné na všechny akce je zdarma. Podívejte se na kompletní program filmů a diskusí v Ballingově sále NTK a Kinostanu Harvest Films. Čeká vás např. vědecký program moderovaný Markem Janáčem, filmy „Na obranu jídla“ a „Polyfaces“, včetně setkání s režiséry a výběr toho nejlepšího z minulých ročníků. 

 

Partnerem akce je Městská část Praha 6 a Kampus Dejvice. Odborným garantem programu je Ústav organické chemie a biochemie AV ČR.

Národní technická knihovna

Ballingův sál

PÁTEK 16.10.2015

 11:30 film: „Peníze: Manuál pro zmateného uživatele“ (Německo, 58 min)

diskuse s režisérem filmu: Philipp Enders

 

13:30 film: „Projekt celiac“ (USA, 56 min)

 

14:30 film: „Problém s chlebem“ (USA, 27 min)

 

15:00 -18:00  „Jídlo, to je věda!“

 odborný program garantovaný Ústavem organické chemie a biochemie AV ČR, provází Marek Janáč (časopis Vesmír)

15:00 Vztah lékařství a výživy od Galénovských teorií až po Hollywoodskou dietu (doc. PhDr. Martin Franc, Ph.D.

 

16:00 Insulin, cukrovka a strava – jak to spolu souvisí? Role insulinu v diabetu prvního a druhého typu a jak se vše dá ovlivnit správnou životosprávou. (RNDr. Lenka Žáková, Ph.D. – UOCHB)

 

16:30 film: „Imunologie sliznice trávicí soustavy“ (7 min)

 

16:40 Alergie, alergeny – současný pohled na problematiku (RNDr. Jarmila Zídková, CSc. – VŠCHT, Fyziologický ústav AV ČR Praha)

 

17:00 Zdravotní hrozby moderní doby a jak jim čelit (Prof. MUDr. Libor Vítek, Ph.D., MBA)

 

17:30 Závěrečný diskusní panel “Na obranu jídla”: RNDr. Jarmila Zídková, CSc., Prof. MUDr. Libor Vítek, Ph.D., MBA, Prof. Ing. Jaroslav Petr, DrSc. a další hosté.

SOBOTA 17.10.2015

9:30 film: „Zpeněžit přírodu“ (Francie, 88 min)

 

11:00 film: „Polyfaces“ (Austrálie, 92 min)

diskuse k filmu: režisérka Lisa Heenan a scenárista Darren Doherty

Polyfaces_poster_Laurels

 

13:30 film: „Na obranu jídla“ (USA, 116 min)

diskuse k filmu: režisér Michael Schwarz

In Defense of Food_poster

17:00 film: Kde jsou kopce zelenější (France, 78 min)

diskuse k filmu: režisér Oliver Dickinson

.

Kinostan Harvest Films

Kampus Dejvice (před NTK)

11:00-18.00

Projekce filmů a tematické diskuse, moderuje Anna Grosmanová 

SOBOTA  17.10.

 

11:00 ČAS NA KIMCHI!

film: „Fermentace“ (7 min)  

Portrét Sandora Katze, vítěze ceny Craiga Claibornea za celoživotní práci za rok 2014. Sandor Katz je nadšený stoupenec a propagátor zpracování potravin kvašením. Je autorem knih Síla přírodní fermentace a Umění fermentace. V roce 1993 se Sandor přestěhoval z New Yorku na venkov do Cannon County ve státě Tennessee, kde předává své přebohaté zkušenosti mladé generaci generaci všech, kdo chtějí kvasit v malém i ve velkém.

Host: Tereza Chylíková Lejčarová předvede, jak se nakládá pravé korejské kimchi, přinese hotové na ochutnání i na prodej s sebou domů.

 

12:15 VÍNO 

film: „Portrét vinaře: John Williams z Žabího skoku“ (15 min)

Portrét Johna Williamse od Žabího skoku představuje jeho průkopnickou metodu pěstování révy v podmínkách, kdy půl roku neprší. Jeho metoda vychází z pochopení biologických vztahů v půdě, různými postupy zvyšuje její úrodnost i její kapacitu zadržovat vodu. A při tom všem produkuje vína se stále bohatším aromatem.

host: Stanislav Soukup (Veltlín.cz). V krátké přednášce po filmu se podíváme na domácí půdu a vývoj přírodních vín u nás. Představíme si projekt Autentisté a Young Pistols. Dojde i na zmínku o vnímání přírodních vín běžnými konzumenty.

 

13:30 PŘIROZENĚ BEZ LEPKU

film: Problém s chlebem“ (27 min)

Režisérka se vydává na cestu ze statku do mlýna a až ke stolu. Pokusí se přijít na kloub nesnášenlivosti lepku a objevit dokonalý bochník, po kterém člověku nebude špatně. Na cestě narazí na překvapivé informace o zásadních změnách, které prodělala samotná pšenice, její zpracování a fermentace. Řekněme, že chleba, tak jak ho znáte, není tím, za co ho považujeme.

 

14:45 O CHLEBU A LIDECH

film: Žemlovka (5 min)

V Minnesotě bývá těžké najít dobrý chleba, ale pekařství Rustica nám přirostlo k srdci. Přestože je tento díl spíš o výrobním postupu než o ingrediencích, potřebovali jsme prostě jen záminku, abychom mohli sledovat, jak pečou chleba, a vychutnali si ho. Takže vás čeká krátké video s receptem na žemlovku s máslovou dýní a jablky.

Host: Tomáš Solák (Pekárna Praktika) promluví o pečení z mouky čerstvě mleté na kameni. Chleba z jeho pekárny Praktika na vaši nedělní snídani bude k prodeji po skončení diskuze.

 

16:00 CESTA Z MĚSTA

film: „Vyberte si venkovskou alternativu!“ (7 min)

Už od dětství Anne snila, že bude farmařit. Se svým partnerem Remim sebrali odvahu a založili malou farmu na sklizeň lesního ovoce deset minut od nejbližší silnice vysoko ve francouzských horách.

 

film: „Dánsko: Ask Rasmussen“ (5 min)

Ask Rasmussen (27) pomalu přebírá Kiselgården od svých rodičů. Kiselgården patří mezi nejstarší biodynamické farmy v Dánsku. Ask pěstuje mnoho různých druhů zeleniny a dodává ji do restaurací s michelinovskými hvězdičkami, jako jsou například NoMa a Geranium.

 

film: „Německo: Zemědělská obec Heggelbach“ (7 min)

Většina dnešních farem investuje do specializace a čím dál větší rozlohu obdělává čím dál méně lidí. Komunita zemědělců v Heggelbachu na jihu Německa si vybrala jinou cestu, cestu rozmanitosti. Dokáže uživit šest rodin, zaměstnance a praktikanty.

 

film: „Nizozemí: Tuinderij de Stroom“ (7 min)

Tuinderij De Stroom je zeleninová biofarma na malé vsi v Holandsku. Patří třem mladým ženám, které dokázaly, že je stále možné založit farmu s nízkou počáteční finanční investicí.

Hosté: režisér Oliver Dickinson, (film Kde jsou kopce zelenější), režisérka Lisa Heenan, scénárista Daren Doherty (film Polyfaces)

 

17:15 FLAME & SOUS VIDE

film: „Úcta k životu: Na slovíčko o zabíjení“

Dobrý řezník je ten, který zvířata miluje. Podle této na první pohled paradoxní zásady se řídí Karl Ludwig Schweisfurth, mistr řezník a bývalý výrobce masa formou, která mu umožňuje s dobrým svědomím prohlásit: Musíme zabíjet pro život, neboť díky životu jiných žijeme i my. Karl nám ukazuje, jak lze díky staré tradici řemeslné zručnosti zvíře pečlivě a s respektem uvést do smrti – s úctou k životu.

Host: Honza Havaš (restaurace Zájezd). Tak trochu jiný burger. Nejdříve ho opálíme velkou opalovací pistolí a pak ponoříme do vodní lázně. Přijďte ochutnat!

NEDĚLE  18.10.2015

 

11:00 VČELY NA STŘEŠE

film: „Včelař – farmář“ (15 min)

Okem začínajícího včelaře Martina nahlédnete do oboru včelařství v průběhu celého roku. Na cestách za inspirací pro založení včelařského provozu navštíví zkušené včelaře, vědce v laboratořích i farmáře. Třináctiminutový dokument Moderní včelař – farmář představuje Martinův příběh v kostce.

host: Jan Knápek. Včelař a profesionální houbař o projektu, kterak chovat včely na střechách velkoměsta. Medy od jeho včel budou po skončení diskuse  k prodeji.

 

 

12.15. PRAVIDLA MOŠTÁRNY

film: „Botanika touhy – jablka“ (30 min)

Příroda byla odjakživa zdrojem nejen potravy, ale i mnoha produktů, které už nesloužily pouze k uspokojení základních potřeb. Jablka rozhodně patřila právě k takovým darům. Jejich vítěznou cestu ze Střední Asie, na níž dokázala v krátké době dobýt zbytek světa, přiblíží část filmu Botanika touhy. 

Host: Ondřej Frunc (Prager Cider)

 

13:30 přednáška Jan Svatoš: „Cestovatelích Osa a Martin Johnsonovi“

Jejich odvaha filmovat v Africe fascinovala diváky po celém světě. Jako první veřejnosti ukázali, že v dalekých exotických zemích nečíhají krvežíznivá monstra, ani bojechtiví lidožrouti, ale zranitelný a rychle mizející svět.

 

14:30 O CHLEBU A LIDECH

film: „Žemlovka“ (5 min)

V Minnesotě bývá těžké najít dobrý chleba, ale pekařství Rustica nám přirostlo k srdci. Přestože je tento díl spíš o výrobním postupu než o ingrediencích, potřebovali jsme prostě jen záminku, abychom mohli sledovat, jak pečou chleba, a vychutnali si ho. Takže vás čeká krátké video s receptem na žemlovku s máslovou dýní a jablky. 

Host: Juliana Fischerová – Maškrtnica, PečemPecen a kvásková mapa, Alexandra Brunnerová – Gluten Alchemy. Volné povídání o chlebu, kvásku, pečené s lepkem i bez něj.

 

Comments are closed.