Ballingův sál NTK & Kinostan Harvest Films: program
Od pátku 16. do neděle 18.10. pokračuje LSFF v Národní technické knihovně a v okolním prostoru Kampusu Dejvice. Vstupné na všechny akce je zdarma. Podívejte se na kompletní program filmů a diskusí v Ballingově sále NTK a Kinostanu Harvest Films. Čeká vás např. vědecký program moderovaný Markem Janáčem, filmy „Na obranu jídla“ a „Polyfaces“, včetně setkání s režiséry a výběr toho nejlepšího z minulých ročníků.
Partnerem akce je Městská část Praha 6 a Kampus Dejvice. Odborným garantem programu je Ústav organické chemie a biochemie AV ČR.
Národní technická knihovna
Ballingův sál
PÁTEK 16.10.2015
11:30 film: „Peníze: Manuál pro zmateného uživatele“ (Německo, 58 min)
diskuse s režisérem filmu: Philipp Enders
13:30 film: „Projekt celiac“ (USA, 56 min)
14:30 film: „Problém s chlebem“ (USA, 27 min)
15:00 -18:00 „Jídlo, to je věda!“
odborný program garantovaný Ústavem organické chemie a biochemie AV ČR, provází Marek Janáč (časopis Vesmír)
15:00 Vztah lékařství a výživy od Galénovských teorií až po Hollywoodskou dietu (doc. PhDr. Martin Franc, Ph.D.
16:00 Insulin, cukrovka a strava – jak to spolu souvisí? Role insulinu v diabetu prvního a druhého typu a jak se vše dá ovlivnit správnou životosprávou. (RNDr. Lenka Žáková, Ph.D. – UOCHB)
16:30 film: „Imunologie sliznice trávicí soustavy“ (7 min)
16:40 Alergie, alergeny – současný pohled na problematiku (RNDr. Jarmila Zídková, CSc. – VŠCHT, Fyziologický ústav AV ČR Praha)
17:00 Zdravotní hrozby moderní doby a jak jim čelit (Prof. MUDr. Libor Vítek, Ph.D., MBA)
17:30 Závěrečný diskusní panel “Na obranu jídla”: RNDr. Jarmila Zídková, CSc., Prof. MUDr. Libor Vítek, Ph.D., MBA, Prof. Ing. Jaroslav Petr, DrSc. a další hosté.
SOBOTA 17.10.2015
9:30 film: „Zpeněžit přírodu“ (Francie, 88 min)
11:00 film: „Polyfaces“ (Austrálie, 92 min)
diskuse k filmu: režisérka Lisa Heenan a scenárista Darren Doherty
13:30 film: „Na obranu jídla“ (USA, 116 min)
diskuse k filmu: režisér Michael Schwarz
17:00 film: Kde jsou kopce zelenější (France, 78 min)
diskuse k filmu: režisér Oliver Dickinson
.
Kinostan Harvest Films
Kampus Dejvice (před NTK)
11:00-18.00
Projekce filmů a tematické diskuse, moderuje Anna Grosmanová
SOBOTA 17.10.
11:00 ČAS NA KIMCHI!
film: „Fermentace“ (7 min)
Portrét Sandora Katze, vítěze ceny Craiga Claibornea za celoživotní práci za rok 2014. Sandor Katz je nadšený stoupenec a propagátor zpracování potravin kvašením. Je autorem knih Síla přírodní fermentace a Umění fermentace. V roce 1993 se Sandor přestěhoval z New Yorku na venkov do Cannon County ve státě Tennessee, kde předává své přebohaté zkušenosti mladé generaci generaci všech, kdo chtějí kvasit v malém i ve velkém.
Host: Tereza Chylíková Lejčarová předvede, jak se nakládá pravé korejské kimchi, přinese hotové na ochutnání i na prodej s sebou domů.
12:15 VÍNO
film: „Portrét vinaře: John Williams z Žabího skoku“ (15 min)
Portrét Johna Williamse od Žabího skoku představuje jeho průkopnickou metodu pěstování révy v podmínkách, kdy půl roku neprší. Jeho metoda vychází z pochopení biologických vztahů v půdě, různými postupy zvyšuje její úrodnost i její kapacitu zadržovat vodu. A při tom všem produkuje vína se stále bohatším aromatem.
host: Stanislav Soukup (Veltlín.cz). V krátké přednášce po filmu se podíváme na domácí půdu a vývoj přírodních vín u nás. Představíme si projekt Autentisté a Young Pistols. Dojde i na zmínku o vnímání přírodních vín běžnými konzumenty.
13:30 PŘIROZENĚ BEZ LEPKU
film: „Problém s chlebem“ (27 min)
Režisérka se vydává na cestu ze statku do mlýna a až ke stolu. Pokusí se přijít na kloub nesnášenlivosti lepku a objevit dokonalý bochník, po kterém člověku nebude špatně. Na cestě narazí na překvapivé informace o zásadních změnách, které prodělala samotná pšenice, její zpracování a fermentace. Řekněme, že chleba, tak jak ho znáte, není tím, za co ho považujeme.
14:45 O CHLEBU A LIDECH
film: Žemlovka (5 min)
V Minnesotě bývá těžké najít dobrý chleba, ale pekařství Rustica nám přirostlo k srdci. Přestože je tento díl spíš o výrobním postupu než o ingrediencích, potřebovali jsme prostě jen záminku, abychom mohli sledovat, jak pečou chleba, a vychutnali si ho. Takže vás čeká krátké video s receptem na žemlovku s máslovou dýní a jablky.
Host: Tomáš Solák (Pekárna Praktika) promluví o pečení z mouky čerstvě mleté na kameni. Chleba z jeho pekárny Praktika na vaši nedělní snídani bude k prodeji po skončení diskuze.
16:00 CESTA Z MĚSTA
film: „Vyberte si venkovskou alternativu!“ (7 min)
Už od dětství Anne snila, že bude farmařit. Se svým partnerem Remim sebrali odvahu a založili malou farmu na sklizeň lesního ovoce deset minut od nejbližší silnice vysoko ve francouzských horách.
film: „Dánsko: Ask Rasmussen“ (5 min)
Ask Rasmussen (27) pomalu přebírá Kiselgården od svých rodičů. Kiselgården patří mezi nejstarší biodynamické farmy v Dánsku. Ask pěstuje mnoho různých druhů zeleniny a dodává ji do restaurací s michelinovskými hvězdičkami, jako jsou například NoMa a Geranium.
film: „Německo: Zemědělská obec Heggelbach“ (7 min)
Většina dnešních farem investuje do specializace a čím dál větší rozlohu obdělává čím dál méně lidí. Komunita zemědělců v Heggelbachu na jihu Německa si vybrala jinou cestu, cestu rozmanitosti. Dokáže uživit šest rodin, zaměstnance a praktikanty.
film: „Nizozemí: Tuinderij de Stroom“ (7 min)
Tuinderij De Stroom je zeleninová biofarma na malé vsi v Holandsku. Patří třem mladým ženám, které dokázaly, že je stále možné založit farmu s nízkou počáteční finanční investicí.
Hosté: režisér Oliver Dickinson, (film Kde jsou kopce zelenější), režisérka Lisa Heenan, scénárista Daren Doherty (film Polyfaces)
17:15 FLAME & SOUS VIDE
film: „Úcta k životu: Na slovíčko o zabíjení“
Dobrý řezník je ten, který zvířata miluje. Podle této na první pohled paradoxní zásady se řídí Karl Ludwig Schweisfurth, mistr řezník a bývalý výrobce masa formou, která mu umožňuje s dobrým svědomím prohlásit: Musíme zabíjet pro život, neboť díky životu jiných žijeme i my. Karl nám ukazuje, jak lze díky staré tradici řemeslné zručnosti zvíře pečlivě a s respektem uvést do smrti – s úctou k životu.
Host: Honza Havaš (restaurace Zájezd). Tak trochu jiný burger. Nejdříve ho opálíme velkou opalovací pistolí a pak ponoříme do vodní lázně. Přijďte ochutnat!
NEDĚLE 18.10.2015
11:00 VČELY NA STŘEŠE
film: „Včelař – farmář“ (15 min)
Okem začínajícího včelaře Martina nahlédnete do oboru včelařství v průběhu celého roku. Na cestách za inspirací pro založení včelařského provozu navštíví zkušené včelaře, vědce v laboratořích i farmáře. Třináctiminutový dokument Moderní včelař – farmář představuje Martinův příběh v kostce.
host: Jan Knápek. Včelař a profesionální houbař o projektu, kterak chovat včely na střechách velkoměsta. Medy od jeho včel budou po skončení diskuse k prodeji.
12.15. PRAVIDLA MOŠTÁRNY
film: „Botanika touhy – jablka“ (30 min)
Příroda byla odjakživa zdrojem nejen potravy, ale i mnoha produktů, které už nesloužily pouze k uspokojení základních potřeb. Jablka rozhodně patřila právě k takovým darům. Jejich vítěznou cestu ze Střední Asie, na níž dokázala v krátké době dobýt zbytek světa, přiblíží část filmu Botanika touhy.
Host: Ondřej Frunc (Prager Cider)
13:30 přednáška Jan Svatoš: „Cestovatelích Osa a Martin Johnsonovi“
Jejich odvaha filmovat v Africe fascinovala diváky po celém světě. Jako první veřejnosti ukázali, že v dalekých exotických zemích nečíhají krvežíznivá monstra, ani bojechtiví lidožrouti, ale zranitelný a rychle mizející svět.
14:30 O CHLEBU A LIDECH
film: „Žemlovka“ (5 min)
V Minnesotě bývá těžké najít dobrý chleba, ale pekařství Rustica nám přirostlo k srdci. Přestože je tento díl spíš o výrobním postupu než o ingrediencích, potřebovali jsme prostě jen záminku, abychom mohli sledovat, jak pečou chleba, a vychutnali si ho. Takže vás čeká krátké video s receptem na žemlovku s máslovou dýní a jablky.
Host: Juliana Fischerová – Maškrtnica, PečemPecen a kvásková mapa, Alexandra Brunnerová – Gluten Alchemy. Volné povídání o chlebu, kvásku, pečené s lepkem i bez něj.