Fermentace je jeden z největších současných gastrotrendů. Chléb, pivo, kysané zelí, kimči, sýr, miso, sójová omáčka – nic z toho bychom neměli bez tvrdé práce bakterií a kvasinek. Naložit, přikrýt a čekat. Představte si, že můžete vytvořit něco tak dobrého tím, že… neděláte vůbec nic! Film Fermentace čili proměna uvidíte 16. 10. v 13:45.

 

Co zkvasí, to se nezkazí – platí to o mase, zelenině, ovoci. A dokonce, jako v případě alkoholového kvašení, se po tom můžete motat… Není divu, že se s touto  starobylou a tajemnou technologií uchování potravin setkáváme už od počátků našeho druhu. Není na světě kultury, která by neměla svou zkušenost s kvašenými potravinami.

Korejské kimči. Japonské miso. Německé kysané zelí. Sýr. Chléb. Pivo. Celovečerní dokumentární film Fermentace čili proměnase autor a šéfkuchař Edward Lee vydává na cestu kolem světa, aby zjistil, jak se starobylý proces fermentace používá v moderní kuchyni.

Ze studia procesů výroby sýra, chleba, piva a masných výrobků pochopíme, že hlavním důvodem, proč je stará tradice fermentace stále populární, je neopakovatelná chuť výsledku. Na příkladech kimči, kombuchy či nakládané zeleniny si ukážeme nejen proces výroby, který je fascinující sám o sobě, ale i filozofickou hloubku, která se za kvašením skrývá.

Film „Fermentace neboli proměna“ sleduje tradiční postupy a procesy, které nás po staletí držely při životě. Budeme-li však klást důraz hlavně na moderní technologie a co nejvyšší výtěžnost, hrozí starobylým potravinářským řemeslům zánik. Přijdeme kvůli novým technologiím o ty staré?

obrázek 003

Edward Lee

  • americký šéfkuchař, moderátor, spisovatel
  • pochází z Brooklynu z původem korejské rodiny, žije v Lousiville v Kentucky
  • čtyřikrát nominován na cenu Jamese Bearda (za výjimečný počin v oblasti gastronomie, literatury o jídle a kulinářském vzdělávání)
  • majitel tří restaurací zaměřených na americkou jižanskou kuchyni
  • autor knih Smoke and Pickles, Buttermilk Graffiti
  • účinkoval v amerických show Top Chef a The Mind of a Chef

 

Comments are closed.